Μαύρο στην ΕΡΤ από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ... Η ΕΡΤ επαναλειτούργησε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Όταν έχεις πρόβλημα με την δουλειά σου, μερικοί κανόνες:

* Γίνεσαι μέλος του Σωματείου αν δεν είσαι, αλλιώς δεν ισχύει η ΚΣΣΕ σου
* Δεν χάνεις την ιδιοσυγκρασία σου,
* Δεν παραιτείσαι,
* Είσαι ψύχραιμος,
* Κράτησε σημειώσεις τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει,
* Έρχεσαι σε επαφή με το Σωματείο σου όσο το δυνατόν συντομότερο,
* Δεν υπογράφεις κανένα χαρτί ή γράφεις ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ και μετά η υπογραφή.

εως την άλλη φορά:

εως την άλλη φορά:

ERT3

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

«The Guardian»: Τα κάτεργα της Μανωλάδας δεν έχουν αλλάξει.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο στη Μανωλάδα, διαπιστώνει ρεπορτάζ του «Guardian», με τίτλο Διηγήσεις μεταναστών από τη Μανωλάδα – Αυτές οι φράουλες είναι γεμάτες με αίμα. Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στην επίθεση που δέχθηκαν το 2013 οι μετανάστες – εργάτες στα φραουλοχώραφα, αλλά και στην εξοργιστική απόφαση του δικαστηρίου στην Πάτρα.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο»: είναι το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του «Guardian» Έλενα Σμιθ, που καταγράφει την κατάσταση στην περιοχή σήμερα.

«Ο Τίπου Τζοουντούρι από το Μπαγκλαντές προσπαθεί να κατανοήσει πόσο αξίζει ένας άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί παράνομος. Ζει εδώ και 17 μήνες κάτω από άθλιες συνθήκες μαζεύοντας φράουλες, αλλά δεν θέλει να πει κακή κουβέντα για την Ελλάδα. Ο θυμός του έχει εξελιχθεί σε παραίτηση, σε φαταλισμό» αναφέρει το δημοσίευμα, όπου ο μετανάστης – εργάτης γης αναφέρεται και στα αιματηρά επεισόδια του 2013.

«Όλοι οι εργάτες δούλευαν για τον Νίκο Βαγγελάτο, έναν πλούσιο της περιοχής που έφτιαξε περιουσία πουλώντας φράουλες στους Ρώσους, τους Γερμανούς και τους Βρετανούς. Παντού στις φυτείες υπήρχε μια στρατιωτική χροιά που σκίαζε τη δουλειά των εργατών....Ήμασταν περίπου 200 μαζεμένοι και τους είδαμε να στρέφουν τα όπλα τους. Νομίζαμε ότι έκαναν πλάκα. Μας χρωστούσαν χρήματα. Δεν περιμέναμε πως θα μας πυροβολήσουν».

Όπως εξηγεί ο Τίπου: «Ήταν να παίρνουμε 22 ευρώ την ημέρα, μείον τρία ευρώ για φαγητό και άλλα τρία για στέγαση. Αλλά κάθε φορά μας έλεγε ότι θα πληρωθούμε την επόμενη εβδομάδα. Πήγαμε κα βρήκαμε τον Βαγγελάτο στο γραφείο του, στην Λάπα, και μας είπε ότι θα μας πλήρωνε, αλλά στους άλλους έπρεπε να πούμε να κάνουν υπομονή. Και τότε αποφασίσαμε να κάνουμε απεργία».

Και συνεχίζει: «Πήγαμε στο χώρο εργασίας και άρχισαν να πυροβολούν. Άκουγες μόνο κραυγές και κλάματα από παντού και όλοι να ζητούν βοήθεια. Εκείνοι συνέχισαν να πυροβολούν και το αίμα είχε χυθεί παντού». Τότε μόνο ήρθε η αστυνομία. Ο Τίπου δέχθηκε μια σφαίρα στο δεξί του πόδι.

Στην εξοργιστική απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας για το αιματηρό επεισόδιο στα φραουλοχώραφα, ο δικηγόρος των μεταναστών Μωυσής Καραμπεϊλίδης τονίζει στον «Guardian» ότι «επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν νόμιμα χαρτιά, δεν θα είχαν τη απόδοση δικαιοσύνης που θα έπρεπε».

Σημειώνει μάλιστα, ότι η απόφαση βγήκε μέσα σε 15 λεπτά και δεν εξηγήθηκαν καν το σκεπτικό. «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας! Η δίκη ήταν ανάμεσα στον Δαυίδ και τον Γολιάθ, τώρα ευλεπιστούμε πως η νέα δίκη θα είναι δίκαιη», λέει ο Μ. Καραμπεϊλίδης".

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «την απόφαση ακολούθησαν κλάματα από την πλευρά των συγκεντρωμένων μεταναστών έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας. Το ερώτημα του Τίπου από τότε παραμένει μέσα του: "Πόσο κοστίζει ένας άνθρωπος;"».

Πηγή «The Guardian» Helena Smith: Greece's migrant fruit pickers: 'They kept firing. There was blood everywhere'
  Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υιοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται από την Μ.Ε.Τ.Α. Ρεθύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου